Dietetyk
Dietetyk jest specjalistą z obszaru ochrony zdrowia, którego domeną jest żywienie człowieka w zdrowiu i w chorobie. Dietetyk zajmuje się żywieniem osób indywidualnych i żywieniem zbiorowym, edukacją żywieniową społeczeństwa oraz promocją zdrowia. O dietetyku mówi się, że jest specjalistą interdyscyplinarnym, bo posiada wiedzę także z zakresu anatomii, biochemii, medycyny i psychologii.
Dla kogo?
dla osób które:
- chcą zmienić sposób odżywiania, a także styl życia,
- chcą poprawić swój wygląd poprzez zrzucenie zbędnych kilogramów,
- uzupełnić niedobory pokarmowe i zapobiec niedożywieniu,
- chcą wprowadzić specyficzny model odżywiania,
- wymagają specjalnej diety: kobiety w ciąży, lub ją planujące, w okresie karmienia, sportowcy,
- cierpią z powodu schorzeń dietozależnych:
- choroby układu krążenia, miażdżyca, nadciśnienie,
- cukrzyca,
- choroby układu pokarmowego (zaparcia, wrzody i inne),
- nietolerancje pokarmowe oraz alergie,
Czym się zajmujemy ?
- określaniem wpływu składników pokarmowych na działanie organizmu człowieka
- badaniem produktów żywnościowych – ich pochodzenia i składu
- oceną wpływu, który wywierają na siebie wzajemnie produkty żywnościowe i leki stosowane przy różnego rodzaju schorzeniach i stanach
- pomocą w stosowaniu zasad racjonalnego odżywiania się
- ustalaniem planu żywienia dla osób indywidualnych i całych grup ludności
- ustaleniem jadłospisów, diet żywieniowych
- opracowywaniem metod leczenia zaburzeń żywieniowych
- opracowywaniem procesów obróbki termicznej produktów żywnościowych i przygotowywania potraw
- profilaktyką żywieniowa i leczenie żywieniowe człowieka
- nadzorowaniem prawidłowego żywienia w placówkach żywienia zbiorowego