Dietetyk

Dietetyk jest specjalistą z obszaru ochrony zdrowia, którego domeną jest żywienie człowieka w zdrowiu i w chorobie. Dietetyk zajmuje się żywieniem osób indywidualnych i żywieniem zbiorowym, edukacją żywieniową społeczeństwa oraz promocją zdrowia. O dietetyku mówi się, że jest specjalistą interdyscyplinarnym, bo posiada wiedzę także z zakresu anatomii, biochemii, medycyny i psychologii. 

Dla kogo?

dla osób które:

  • chcą zmienić sposób odżywiania, a także styl życia,
  • chcą poprawić swój wygląd poprzez zrzucenie zbędnych kilogramów,
  • uzupełnić niedobory pokarmowe i zapobiec niedożywieniu,
  • chcą wprowadzić specyficzny model odżywiania,
  • wymagają specjalnej diety: kobiety w ciąży, lub ją planujące, w okresie karmienia, sportowcy,
  • cierpią z powodu schorzeń dietozależnych:
    • choroby układu krążenia, miażdżyca, nadciśnienie,
    • cukrzyca,
    • choroby układu pokarmowego (zaparcia, wrzody i inne),
    • nietolerancje pokarmowe oraz alergie,

 

 

Czym się zajmujemy ?

  • określaniem wpływu składników pokarmowych na działanie organizmu człowieka
  • badaniem produktów żywnościowych – ich pochodzenia i składu
  • oceną wpływu, który wywierają na siebie wzajemnie produkty żywnościowe i leki stosowane przy różnego rodzaju schorzeniach i stanach
  • pomocą w stosowaniu zasad racjonalnego odżywiania się
  • ustalaniem planu żywienia dla osób indywidualnych i całych grup ludności
  • ustaleniem jadłospisów, diet żywieniowych
  • opracowywaniem metod leczenia zaburzeń żywieniowych
  • opracowywaniem procesów obróbki termicznej produktów żywnościowych i przygotowywania potraw
  • profilaktyką żywieniowa i leczenie żywieniowe człowieka
  • nadzorowaniem prawidłowego żywienia w placówkach żywienia zbiorowego

 

 

Nasi specjalisci:

  • Katarzyna Różycka